gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

V honbe za talianskymi príchuťami

2023. 08. 17.

V honbe za talianskymi príchuťami

Talianske korenie

Počiatky mnohých talianskych jedál a talianskeho korenia siahajú až do starovekej rímskej ríše. Zároveň sa stále verí, že talianska kuchyňa, gastronómia taká typická pre Taliansko, získala podobu, akú je dodnes známa, približne v 18. storočí. Ťažko by sa dalo poprieť, že šírenie zemiakov, kukurice a predovšetkým paradajok výrazne podporilo kultúru varenia ľudí žijúcich na Apeninskom polostrove.
Talianska kuchyňa je nesmierne rozmanitá a treba dodať, že vykazuje značné rozdiely podľa toho, v akom regióne krajiny sa nachádzate.
Väčšina Talianov má však spoločné to, že milujú väčšinu nasledujúcich korení, právom spojených s talianskou kuchyňou:

  • bazalka
  • oregano
  • tymian
  • petržlen
  • rozmarín
  • šalvia
  • šafran
  • biele a čierne korenie
  • cesnak
  • fenikel.

(Väčšinu byliniek je možné dokonca pestovať doma: s pomocou chytrej záhrady!)

Talianska kuchyňa sa okrem vyššie uvedeného korenia vyznačuje aj jednoduchosťou. Väčšina známych jedál sa pripravuje z pár surovín a kľúčová je skôr kvalita surovín a majstrovská príprava.

 

Talianske kuracie prsia

Pokiaľ chcete zaviesť talianske chute do svojho každodenného života a ponúknuť svojej rodine alebo hosťom božské stredomorské jedlo, potom rozhodne pripravte talianske kuracie prsia!
Môžete použiť akúkoľvek časť kurčaťa, podľa chuti. Či už sa vám páčia krídla alebo stehná, neurobíte chybu a samozrejme môžete použiť aj prsia!
Určite vás neprekvapí, keď poviem: charakteristickú chuť kurčaťa okoreníte hlavne paradajkami.

Ingrediencie

Pre 4-5 osôb by ste mali mať k dispozícii nasledujúce ingrediencie v nasledujúcich množstvách:

  • asi 1 kg kuracieho mäsa (alebo ako som už spomenul, akékoľvek časti kurčaťa),
  • asi 1 liter paradajkovej omáčky (možno o niečo menej, záleží na tom, ako paradajkovú ju chcete mať),
  • 25-30 dkg olív (najlepšie čiernych a vykôstkovaných),
  • 2 kúsky červenej cibule,
  • 3-4 strúčiky cesnaku,
  • 1 štipka mletej bazalky,
  • 1 štipka mletého rozmarínu,
  • 1 štipka mletého tymiánu,
  • trochu olivového oleja
  • a soľ a korenie podľa chuti.

Príprava

  1. Príprava talianskych kuracích pŕs začína nasolením mäsa. Potom ju opečte v hrnci na troche olivového oleja, aby sa obe strany trochu zafarbili.
  2. Potom pridajte na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu, prelisovaný cesnak a olivy – a všetko dochuťte čiernym korením, tymianom, rozmarínom, bazalkou a podľa chuti soľou. Nakoniec to všetko dobre premiešajte!
  3. Po 7-9 minútach prelejte paradajkovou omáčkou a znova všetko otočte. Potom vložte kura do rúry predhriatej na 180 stupňov asi na pol hodiny. K tomu príde vhod, ak ste mäso piekli v ohňovzdornej nádobe, pretože potom môžete pokrm dať aj do rúry. Pokiaľ nemáte, preložte mäso na pekáč a vložte do rúry.
  4. Mäso pečené v rúre podávajte s varenými cestovinami alebo chrumkavým chlebom a každý, kto má rád stredomorské chute, si potom olízne všetkých desať prstov.

 

Talianska paradajková polievka

A ak chcete, aby bol predjedlo autenticky taliansky, musíte pripraviť aj taliansku paradajkovú polievku!

Ingrediencie

Pokiaľ varíte pre 4-5 osôb, potrebujete suroviny v nasledujúcom množstve:

  • 7-8 lúpaných paradajok (možno aj z konzervy)
  • jeden a pol litra bázovej šťavy
  • 6-7 strúčikov cesnaku
  • 1 kus červenej cibule
  • 2 hrsti lístkov bazalky
  • 1 štipka mletého oregana,
  • 1 štipka mletej šalvie,
  • 1 štipka mletého tymiánu,
  • trochu olivového oleja
  • a soľ a korenie podľa chuti.

Na podávanie je možné použiť aj mini guličky mozzarelly.

Príprava

Červenú cibuľu nakrájame a speníme na olivovom oleji. Nakrájajte 4-5 strúčikov cesnaku a pridajte k červenej cibuli.
Potom môžete pridať paradajky, všetko dobre premiešať a pridať vývar. Okoreňte oreganom, šalviou, tymiánom a podľa chuti soľou a korením! Varte na miernom ohni!
Asi po 20 minútach pridajte lístky bazalky a zvyšný cesnak a potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom na kašu! Nebojte sa experimentovať: hodvábne hladká textúra a rustikálna hrúbka mu pristane. Môžete tiež podávať s guličkami mozzarelly! Milovníci paradajok si toto talianske predjedlo zamilujú!

Pokiaľ sa vám príspevok páčil, neváhajte: urobte tento týždeň nejaké talianske lahôdky! Tu nájdete všetky potrebné nástroje!

Podobné články na túto tému:

Čo bolo na stole na starodávnych hostinách?

2024. 04. 05.

Pokračovať v čítaní


5+2 spôsobov použitia syra

2024. 03. 18.

Pokračovať v čítaní


Tajomstvo neapolskej pizze

2024. 03. 11.

Pokračovať v čítaní


3 rýchlé a jednoduché recepty

2024. 02. 07.

Pokračovať v čítaní


Kroky zavárania paradajok

2024. 02. 02.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty