gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Špeciálne vianočné jedlá

2023. 12. 05.

Špeciálne vianočné jedlá

Zakarpatská rybia polievka

Ingrediencie

  • 1 celý losos (cca 30-40 dkg)
  • 6 zemiakov
  • 25 dkg mrazenej zeleninovej zmesi (brokolica, karfiol, mrkva)
  • 2 paradajky
  • 1 lyžička červenej papriky
  • soľ a korenie na dochutenie
  • zelená petržlen a kôpor podľa chuti
  • 1 červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica oleja

1. Cibuľu nakrájame na kocky, potom ju speníme na oleji a pridáme červenú papriku. Potom do nej nalejte 2 litre vody!

2. Rybu očistíme, nakrájame na väčšie kúsky a všetky časti pridáme do polievky! Paradajky nakrájame na kocky a dáme do hrnca. Varte 20-25 minút! Zatiaľ čo sa ryba varí, olúpte a nakrájajte zemiaky! Potom rybu vyberieme a oddelíme mäso od kostí. Pozor, aby sa do polievky nedostali rybie kosti!

3. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom! Pridajte zeleninu, potom nasekanú petržlenovú vňať a kôpor. Keď je zelenina v polievke uvarená, vráťte do nej filetovanú rybu!

4. Podľa chuti osoľte a okoreňte! Cesnak nastrúhame a na záver pridáme do polievky! Prikryte a nechajte pár minút odležať – a neobvyklá, špeciálna, zakarpatská rybia polievka je hotová!

 

Plnená kapusta

Ingrediencie

  • 150 g slaniny
  • 1 hlava červenej cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 100 g údené klobásy
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 lyžica bravčového tuku
  • ½ lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky papriky
  • soľ korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 2 vrecká predvarenej vrecovanej ryže
  • 300 ml vody
  • 1 kg nakrájanej kyslej kapusty
  • 400 g kyslej smotany

1. Na stredne rozpálenej panvici opečte slaninu. Pridajte nadrobno nakrájanú červenú cibuľu a pretlačený cesnak a po pár minútach klobásu. Všetko dôkladne orestujte, potom nechajte vychladnúť!

2. Mleté bravčové mäso ochutíme tukom a koncentrovanými paradajkami. Môžete pridať aj papriku, soľ, korenie a rascu. Vmiešame ryžu a vodu, potom zmes klobásy a cibule.

3. Do pekáča dajte vrstvu umytej kyslej kapusty; môžete na to dať polovicu zmesi mletého mäsa; potom ďalšia vrstva kapusty; potom zvyšné mäso, nakoniec opäť kapusta a navrch kyslá smotana.

4. Vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 30-40 minút a po uplynutí času nastavte na gril a navrchu opečte kyslú smotanu!

 

Slaný, pečeňový-jablkový závin zo škvarkového cesta

Ingrediencie

Pre cesto:

  • 2 dl mlieka
  • 2 dkg droždia
  • 50 dkg múky
  • 25 dkg mletej škvarky
  • 3 žĺtky
  • soľ

Na náplň:

  • jaternice
  • jablko
  • horčica

1. Ručne premiešame mletú škvarku a múku a rozdrobíme. Cieľom je, aby tuk obklopil zrnká múky. (Týmto spôsobom sa nevytvorí lepková sieťka a vznikne drobivé cesto.)

2. Zahrejte mlieko, potom vmiešajte droždie. Vmiešame 3 žĺtky a pridáme do cesta! Všetko uhnete do homogénnej hmoty! Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.

3. Odstráňte kožu z jaterníc. Náplň dajte do misky a nastrúhajte do nej jablká. Potom pridajte lyžičku horčice a dôkladne premiešajte.

4. Náplň rovnomerne rozotrieme na vykysnuté a vyvaľkané cesto. Zrolujte, potrite vajíčkom, prepichajte vidličkou a pečte, kým nebude červené a chrumkavé!

 

Dúfame, že sme vám mohli dať nápady, ako môžete tohtoročné Vianoce urobiť jedinečnými. Pre viac nápadov navštívte našu facebookovú stránku!

Podobné články na túto tému:

Čo budú ľudia jesť o 100 rokov?

2024. 04. 19.

Pokračovať v čítaní


Sprievodca jarnými závitkami

2024. 04. 16.

Pokračovať v čítaní


Konfitovanie

2024. 03. 28.

Pokračovať v čítaní


Zoznámte sa so odšťavovačom!

2024. 03. 22.

Pokračovať v čítaní


Slávnostné občerstvenie: recept na veľkonočnú čokoládovú tortu

2024. 03. 21.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty