gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Jednoduché recepty na letné zákusky

2023. 07. 03.

Jednoduché recepty na letné zákusky

Letné chladivé torty

Leto zúri. Na oblohe nie je jediný mráčik. Slnečné lúče hrejú. Teplo je úmorné. Sedíte na svojej terase, v tieni. Hoci fúka malý príjemný vánok, stále cítite teplo. Srkáte ľadovú limonádu, aby ste uhasili smäd, ale stále tomu niečo chýba.

Niečo naozaj osviežujúceho, chladivého a ľahkého občerstvenia.

Niečo penivého, ovocného, sladkého alebo napríklad osviežujúceho kyslého.

Ľahká letná torta!

Pokiaľ už sa vám z úst zbiehajú sliny, neváhajte, pripravte sa na ďalšiu takú chvíľu! Urobte koláče, ktoré v horúčave zaručene padnú!

Letné tortičky bez pečenia

V horúčave nie je nutne dobrý nápad zapínať rúru, aby sa byt vykúril. Nepečené torty boli vynájdené práve pre túto príležitosť!

Jednoduchým a skvelým riešením sú napríklad dezerty v pohároch. Dajú sa variovať na nespočetné množstvo spôsobov, ľahko sa chladia a samozrejme sú božsky chutné! Môže obsahovať sušienky, tvaroh, ovocie, džem, puding, penu, jogurt, zmrzlinu - možnosti sú nekonečné. Suroviny môžete dokonca skaramelizovať flambovacou pištoľou.

Gaštanové pyré je kráľom dezertov. Dá sa pripraviť behom pár sekúnd a chuť hovorí sama za seba! Pokiaľ chcete aj servírovanie zvládnuť štýlovo, môžete použiť aj pohár ako je štvorcový pohár Fingerfood z cukrovej trstiny.

 

Tvarohový letný koláč: broskyňový a tvarohový koláč

Tvaroh je v letných horúčavách tiež veľmi lahodný. A ako lepšie kombinovať tvaroh ako s nebeským, sezónnym ovocím? Čo môže byť príjemnejšieho na zahryznutie ako koláč s broskýň a tvarohom - či už studený alebo teplý.

Pokiaľ súhlasíte s tým, že v letnom popoludní nie je nič lepšie ako toto, potom stačí zohnať pár ingrediencií a už môžete prekvapiť seba, rodinu alebo hostí ovocným koláčom.

Ingrediencie

Na cesto na koláč budete potrebovať iba 30 dkg múky, 25-30 dkg masla (výborná voľba je použiť tvarované domáce maslo) a trochu vody.

A na náplň 5-6 broskýň (môžete použiť broskyne, marhule alebo aj nektárinky, ak chcete), 2 vajcia, 25 dkg tvarohu, 10 dkg jogurtu, 1 citrón, 1 štipku vanilky a 1-2 lyžice práškového cukru.

Príprava

Formu na koláč vymažte maslom, vysypte múkou a dajte do chladničky! Rýchlymi pohybmi zmiešajte 30 dkg múky s 25 dkg studeného masla nakrájaného na kocky a štipkou soli, potom pridajte 6 lyžíc studenej vody a hneťte do hladka! Zabaľte ho do igelitu a dajte oddýchnuť do chladničky!

Po 20 minútach vyberte cesto aj formu na koláč! Cesto rozvaľkajte na pomúčenom alebo silikónovom hnetacom doske a vložte do formy. Prepichajte ho vidličkou a potom dajte na 2 minúty do mrazničky!

Studené cesto vložte do rúry predhriatej na 220 stupňov. Pečte do svetlo hnedej farby, potom odstavte, zatiaľ čo budete pripravovať náplň!

Broskyne zbavte jadrovníka a oddeľte vajcia! Vyšľahajte bielky. Tvaroh zmiešajte s jogurtom, pridajte trochu nastrúhanej citrónovej kôry, žĺtky, vanilkový a práškový cukor. Potom veľmi opatrne vmiešame penu z bielkov.

Vzniknutý krém nalejte do vychladnutej koláčovej formy a navrch položte nakrájanú broskyňu! Vložte koláč do predhriatej rúry na ďalších 20-30 minút a lahodný koláč z broskýň a tvarohu je pripravený!

 

Ovocná letná torta: ríbezľový sen

Broskyňa ale nie je jediné ovocie, z ktorého sa dá urobiť božská letná torta.

Čo napríklad ríbezle? Jeho nezameniteľná chuť robí zážitok nezabudnuteľným!

Ingrediencie

Ríbezľový sen sa skladá z cesta a krému, navrchu sú ozdoby.

Na cesto potrebujete 8 vajec, 8 lyžíc cukru a 8 lyžíc múky, ďalej 1 lyžičku prášku do pečiva a 1 lyžičku jedlej sódy.

Na krém 1 liter mlieka, 8 lyžíc krupice, 20 dkg margarínu, 20 dkg práškového cukru a cca. Budete potrebovať 50-60 dkg ríbezlí.

Príprava

Výroba ríbezľového cesta začína oddelením vajec. Žĺtky s cukrom musíte vymiešať do peny a bielky vyšľahať do tuhej peny!

Do múky vmiešame prášok do pečiva a jedlú sódu. Cukrový žĺtok vlejeme do tuhej peny a opatrne premiešame. Preosejte múčnu zmes a pokračujte v opatrnom miešaní.

Zmes nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie (cca 15-20 cm x 30-40 cm) a rovnomerne uhlaďte. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 20-25 minút.

Zatiaľ čo sa cesto pečie, môžete si pripraviť krém. Začnite výrobou tradičnej krupice z mlieka a krupice – ale bez cukru! Potom nechajte krupicu vychladnúť. Medzitým zmiešame margarín izbovej teploty s práškovým cukrom a nalejeme do úplne vychladnutej krupice. Všetko premiešame a pridáme umyté ríbezle.

Po upečení necháme cesto vychladnúť a opatrne zlúpneme z papiera na pečenie. Rozrežte vodorovne na polovicu. Krém naneste rovnomerne na spodnú časť, potom nasaďte hornú časť! Celé vychladíme a necháme ešte pár hodín v chladničke oddýchnuť. Nakoniec ako ozdobu posypeme práškovým cukrom a navrch položíme pár ríbezlí!

 

Dúfame, že sme vám mohli dať pár nápadov, aké ľahké letné torty by sa v tom horúčave hodili! A ak na ich výrobu ešte potrebujete nejaké náradie, pozrite sa do nášho internetového obchodu: tu určite nájdete, čo potrebujete!

Podobné články na túto tému:

Čo budú ľudia jesť o 100 rokov?

2024. 04. 19.

Pokračovať v čítaní


Slávnostné občerstvenie: recept na veľkonočnú čokoládovú tortu

2024. 03. 21.

Pokračovať v čítaní


Tajomstvo neapolskej pizze

2024. 03. 11.

Pokračovať v čítaní


Bezlepková orechová torta s figovou korunkou a videoreceptom

2024. 02. 26.

Pokračovať v čítaní


Ako ušetriť čas v kuchyni?

2024. 02. 20.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty