Recept na plnené mantou s kuchynským robotom Ankarsrum
2025. 06. 03.
Kto by si pomyslel, že jedna z obľúbených jedál čínskej kuchyne, mantou, sa dá tak ľahko pripraviť doma? Tieto mäkké, dusené žemle sú vynikajúce samy o sebe, ale tentoraz sme ich preplnili skutočne chutnou a voňavou plnkou: pripravili sme ich v cesnakovo-pažítkovej verzii, vďaka čomu sú perfektným doplnkom k akémukoľvek ázijskému jedlu – alebo dokonca ako samostatné jedlo!
Cesto sme vyrobili pomocou miesiaceho stroja Ankarsrum Assistent, ktorý naozaj zjednodušuje prácu a dodáva duseným knedličkám skvelú textúru.
Ingrediencie
Mantou cesto:
- 240 g pšeničnej múky
- 2 čajové lyžičky (4 g) sušeného droždia
- 300 ml vlažnej vody
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 polievková lyžica neutrálneho oleja (na vyprážanie)
Náplň:
- 1 zväzok zelenej cibuľky
- 1 zväzok pažítky
- 2 polievkové lyžice neutrálneho oleja
- 2 ml soli
Na servírovanie a dekoráciu:
- Čierne sezamové semienka
- Nasekaná pažítka
Takto sa pripravuje mantou s cesnakom a zelenou cibuľkou:
1. Zostavte Ankarsrum pomocou miešacej misy, škrabky na cesto a miešacieho valčeka.
2. Do misky pridajte múku a droždie. Začnite na nízkej teplote a potom v dvoch dávkach pridajte vlažnú vodu.
3. Potom pridajte soľ a miesime cesto aspoň 10 minút, kým nebude pekne hladké a lesklé.
4. Prikryte a nechajte kysnúť 90 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Medzitým nakrájajte zelenú cibuľku a pažítku.
5. Na panvici rozohrejte 2 polievkové lyžice oleja a orestujte cibuľovú zmes, kým nebude priesvitná. Osoľte a nechajte vychladnúť.
6. Keď cesto vykysne, vytlačte z neho vzduch a vyklopte ho na pomúčenú dosku.
7. Pokvapkajte 1 polievkovou lyžicou oleja a potom mieste ručne 2 minúty.
8. Rozvaľkajte ho na obdĺžnik (asi 30–40 cm) a potrite 2/3 cibuľového oleja.
9. Preložte dlhé strany k sebe a potom ich voľne zrolujte.
10. Nastrihajte 1 cm široké pásy a dva pásy zrolujte k sebe, aby ste vytvorili skrútený vzor. Konce prehnite nadol, aby ste vytvorili vírivé „slimáky“.
11. Malé knedličky poukladajte na perforovaný papier na pečenie do dvojitého bambusového paráka a nechajte kysnúť ďalších 30 minút.
12. Bambusový košík vložte do hrnca so studenou vodou, priveďte vodu do varu a mantou varte prikryté v pare 12 – 15 minút, kým nebudú pekne pevné.
13. Pred podávaním posypte čerstvou pažítkou a čiernymi sezamovými semienkami - chuť aj vzhľad budú dokonalé!
+Tip:
Táto voňavá, mäkká dusená knedľa je perfektnou prílohou k ramenu, dusenému mäsu alebo zelenine varenej vo woku, ale je božská aj samotná s dipmi (napr. sójová omáčka, sezamový olej, chilli olej)!