gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Recept na čokoládový fondán s Ankarsrum

2025. 05. 12.

Recept na čokoládový fondán s Ankarsrum

Ak ste skutočným fanúšikom čokolády, tento recept je pre vás! Čokoládový fondant – tiež známy ako lávový koláč – je perfektný dezert, ak chcete niečo naozaj špeciálne, ale nechcete tráviť hodiny v kuchyni. Je jednoduchý na prípravu, no zároveň veľkolepý a plný chuti – ideálna voľba na pohostenie hostí, slávnostné príležitosti alebo ako zakončenie romantickej večere.

 

Ingrediencie (na 4-5 kusov):

  • 100 g masla
  • 100 g horkej čokolády (minimálne 60 % obsahu kakaa), nahrubo nasekanej
  • 4 veľké vajcia
  • 100 g cukru
  • 60 g múky (cca 1 dl)
  • Maslo a kakaový prášok na prípravu foriem

Takto si pripravíte dokonalý čokoládový fondant:

1. Predhrejte rúru na 200 °C. Medzitým nasekajte čokoládu a vložte ju do žiaruvzdornej misky.

2. EV malom hrnci roztopte maslo na miernom ohni a potom ho nalejte na čokoládu. Počkajte minútu, kým sa teplom prehreje, potom mixujte do hladka.

3. V miske vášho kuchynského robota Ankarsrum vyšľahajte vajcia s cukrom na nízkej rýchlosti, kým nevznikne pena. Je dobré, ak má ľahkú, vzdušnú konzistenciu.

4. Opatrne vmiešajte čokoládovú zmes a potom preosejte múku. Mixujte do hladka, ale nepremiešajte!

5. Vymastite 4-5 malých formičiek na košíky (s priemerom cca 9 cm) a posypte ich kakaovým práškom. Prebytočné množstvo vyrazte.

6. Zmes nalejte do foriem, kým nebudú naplnené asi do 2/3. Poukladajte ich na plech na pečenie a pečte 8 – 10 minút. Zvonku by mala byť chrumkavá a stred tekutý – to dáva fondánu jeho skutočné čaro. Tip: vyskúšajte to prvýkrát s 1 kúskom, aby ste mohli upraviť presný čas pečenia podľa vašej rúry.

7. Po upečení uvoľnite okraj fondánu vo forme tenkým nožom, pričom dávajte pozor, aby ste nepoškodili stred. Opatrne ho vyklopte pomocou taniera.

8. Posypte práškovým cukrom a podávajte s čerstvými lesnými plodmi alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny – nebeská kombinácia!

 

+ Tip: 

Tajomstvom čokoládového fondánu je perfektné načasovanie. Ak ho budete piecť príliš dlho, stratí svoj lávovitý stred, preto sa oplatí experimentovať, aby ste zistili ideálny čas pečenia vo vašej rúre!