Lahodné a jedinečné recepty na gril, ktoré musíte vyskúšať
2025. 05. 09.
Grilovanie nie je len obľúbenou aktivitou letných večerov, ale môže sa stať aj skutočným kulinárskym zážitkom, pokiaľ sa odchýlite od obvyklého párovania hamburgera a klobásy. Ak hľadáte niečo špeciálne, čo vašim hosťom zaručene vyrazí dych, ste na správnom mieste! Zhromaždili sme niekoľko zaujímavých receptov na grilovanie, ktoré môžu vášmu budúcemu grilovaciemu zážitku dodať nový rozmer.
1. Grilované ananásové kura s medovo-chili polevou
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsné rezne
- 1 čerstvý ananás, nakrájaný na plátky
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička chilli vločiek
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ, korenie podľa chuti
Príprava: Zmiešajte med, sójovú omáčku, čili vločky a olivový olej a potom s tým potrite kuracie prsia. Nechajte marinovať aspoň 30 minút. Kurča grilujte na grile na strednom plameni 6-8 minút z každej strany. Plátky ananásu položte na gril a niekoľko minút ich karamelizujte. Podávajte spoločne a pre ešte šťavnatejšiu chuť pokvapkajte trochou omáčky.
2. Grilované šampiňóny plnené údeným syrom
Ingrediencie:
- 8 veľkých šampiňónov alebo portobello
- 150 g údeného syra
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- čerstvá petržlen
- olivový olej
- soľ, korenie
Príprava: Opatrne odstráňte stonky húb. Zmiešajte nastrúhaný údený syr s nasekaným cesnakom a petržlenovou vňaťou. Naplňte klobúčiky šampiňónov zmesou, pokvapkajte trochou olivového oleja a potom grilujte na strednom plameni 6–8 minút, kým sa syr nerozpustí a šampiňóny nebudú prepečené.
3. Grilovaný baklažán s gréckym jogurtom
Ingrediencie:
- 2 veľké baklažány
- 150 g gréckeho jogurtu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvá mäta
- soľ, korenie
- olivový olej
Príprava: Baklažány pozdĺžne nakrájajte na polcentimetrové plátky, potrite olivovým olejom a osoľte. Grilujte ich z oboch strán, kým nebudú krásne zlatisté. Jogurt zmiešajte s citrónovou šťavou, strúhaným cesnakom, soľou, čiernym korením a nasekanou mätou. Pri podávaní potrite pečené baklažány osviežujúce jogurtovou omáčkou.
4. Grilovaný ananás karamelizovaný bourbonom
Ingrediencie:
- 1 zrelý ananás
- 100 g hnedého cukru
- 50 ml bourbonovej whisky
- 50 g masla
- vanilková zmrzlina na podávanie
Príprava: Ananás nakrájajte na kolieska, odstráňte stred. V malom hrnci si pripravte karamelovú omáčku: rozpustite maslo, pridajte hnedý cukor a keď začne bublať, zalejte bourbonom. Plátky ananásu potrite karamelovou omáčkou a grilujte 2–3 minúty z každej strany. Podávajte s vanilkovou zmrzlinou a pokvapkané zostávajúcou omáčkou.
+1 Tip: Používajte hobliny z vonného dreva!
Ak chcete svojmu jedlu dodať naozaj zvláštnu arómu, oplatí sa vyskúšať rôzne druhy vonných drevených hoblín (napríklad jabloňové, čerešňové alebo hickory drevo). Po malom vopred namáčaní, posypané priamo na uhlíky, dodajú každému grilovanému pokrmu nebeskú, ľahko dymovú chuť.
Súvisiace produkty
GAMMO stolná elektrická grilovacia doska, hladká 54cm
147,60 EUR(120,00 EUR + DPH)
GAMMO stolná elektrická grilovacia doska, hladká/vrúbkovaná 72cm
264,45 EUR(215,00 EUR + DPH)
GAMMO stolná elektrická grilovacia doska, hladká 72cm
270,60 EUR(220,00 EUR + DPH)
GAMMO elektrický gril s hladkou/rebrovanou doskou + statická rúra
1.230,00 EUR(1.000,00 EUR + DPH)