gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Francúzsky koláč, tvoje meno je GALETTE

2023. 08. 21.

Francúzsky koláč, tvoje meno je GALETTE

Tu je dokonale lahodný a elegantný dezert, ktorý môžete ozdobiť lahodnými jesennými jablkami. Podávajte s domácou vanilkovou zmrzlinou pomocou zmrzlinovača ANKARSRUM a vychutnajte si skoré chute jesene, v ktorej na vás môže mrknúť aj leto.

Slovo galette môže znieť neznáme, ale jeho história je nesmierne zábavná! Galette je Francúzov obľúbený koláč, ktorý siaha až do rímskych čias. Otrok na hostine našiel v koláči fazuľu, a tak sa stal kráľom dňa. Neskôr, v 12. storočí, sa v nej skrývalo striebro, a tak sa volila kráľovná alebo kráľ dňa. Už predtým sme robili rebarborovú galette s frangipane krémom, na ktorú sa môžete pozrieť kliknutím sem!

Kliknite tu pre video s receptom!

Ingrediencie pre Apple Galette - francúzsky koláč

Jeho cesto:

210 gramov pšeničnej múky

45 gramov cukru 2 lyžičky mletého kardamómu

½ lyžičky soli

150 gramov masla (izbové teploty)

3 lyžice citrónovej šťavy alebo studenej vody

Náplň:

4-5 malých jabĺk

3 lyžice cukrového sirupu

Na ozdobenie a namazanie:

1 vajce

33 gramov mandľových lupienkov

1 polievková lyžica cukru

Apple Galette - francúzsky koláč krok za krokom:

• Zostavte Ankarsrum s nádobou na šľahanie a miešacou hlavou smotany, ktoré sú súčasťou základnej sady.

• Pozrite sa na video recept kliknutím sem.

• Zmiešajte múku, cukor, kardamóm a soľ. Maslo nakrájame na kúsky a pridáme do múčnej zmesi. Pomocou kuchynského robota ANKASRUM rozmixujte na drobivé cesto, potom pridajte citrónovú šťavu a mixujte kuchynským robotom 1-2 minúty. Pokiaľ máte, zarobte cesto ručne na pomúčenej ploche. Až budete pripravení, vyrovnajte a zabaľte do plastovej fólie a potom dajte do chladničky aspoň na 30 minút.

• Medzitým si predhrejte rúru na teplovzdušnú teplotu 175°C. Cesto rozvaľkajte na papieri na pečenie na 3 mm kruh. Náš tip je použiť ako šablónu veľký plát s priemerom asi 27 cm a nakrájať ním cesto dookola. Pokiaľ je cesto lepivé a lepí sa na dosku, dajte na cesto papier na pečenie a takto ho ďalej preťahujte.

• Teraz cesto preložte na plech alebo plech vyložený papierom na pečenie.

• Jablko očistíme vodou a nakrájame na tenké plátky, potom ich položíme na cesto a necháme asi 3 cm voľnú časť od okraja. Nalejte navrch cukrový sirup a prehnite 3 cm okraje.

• Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme lúpanými mandľami a cukrom.

• Pečte v strednej časti rúry 25-30 minút, kým okraje ľahko nezhnednú.

ANKA tip:

Galette podávejte ještě teplou s vanilkovou zmrzlinou, pudinkem nebo dresinkem.

Podobné články na túto tému:

Čo budú ľudia jesť o 100 rokov?

2024. 04. 19.

Pokračovať v čítaní


Slávnostné občerstvenie: recept na veľkonočnú čokoládovú tortu

2024. 03. 21.

Pokračovať v čítaní


Tajomstvo neapolskej pizze

2024. 03. 11.

Pokračovať v čítaní


Bezlepková orechová torta s figovou korunkou a videoreceptom

2024. 02. 26.

Pokračovať v čítaní


Ako ušetriť čas v kuchyni?

2024. 02. 20.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty