gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Domáca zmrzlina so slaným karamelom

2025. 07. 15.

Domáca zmrzlina so slaným karamelom

Sú chvíle, keď stačí jediné sústo, aby sa všetky vaše starosti rozplynuli – a presne to vám poskytne kopček zmrzliny so slaným karamelom. Hodvábna, krémová textúra, bohatá karamelová chuť a pikantný záver s morskou soľou vytvárajú dokonalú harmóniu. Ak ste milovníkom karamelu, tento recept je pre vás!

Ingrediencie (na približne 6 porcií):

  • 4 žĺtky
  • 45 g cukru
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 300 ml smotany
  • 70 g cukru (na karamel)
  • Štipka morskej soli

Príprava krok za krokom:

1. Jedným z tajomstiev dokonalej zmrzliny je dobre vychladená miska na zmrzlinu. Pred začatím vložte misku do mrazničky aspoň na 20 hodín.

2. Zostavte si kuchynský robot Ankarsrum s miešacou misou a metlami. Žĺtky a cukor šľahajte na strednej rýchlosti niekoľko minút, kým zmes nevznikne ľahká a nadýchaná. V hrnci zmiešajte vanilkový cukor, mlieko a smotanu a priveďte k varu približne 5 minút. Potom pomaly nalejte horúcu tekutinu do penovej vaječnej zmesi za stáleho miešania.

Zmes nalejte späť do hrnca a za stáleho miešania varte, kým nedosiahne 84 °C. Toto bude základ vašej zmrzliny. Nechajte vychladnúť.

3. Na suchej panvici začnite po dávkach roztápať cukor. Je dôležité pridať ďalší cukor až vtedy, keď sa predchádzajúca dávka úplne roztopí. Hotový, zlatohnedý karamel nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť. Rozlámte ho na malé kúsky – to budú chrumkavé karamelové kúsky, ktoré vmiešate do zmrzliny.

4. Keď zmrzlinový základ vychladne, zmiešajte ho s drveným karamelom. Potom zostavte výrobník zmrzliny Ankarsrum a pridajte zmes zmrzliny cez otvor vo veku. Nechajte stroj bežať na strednej rýchlosti 25-30 minút.

Keď je zmrzlina hotová, nalejte ju lyžicou do tesne uzavretej nádoby a vložte ju do mrazničky aspoň na 6 hodín, aby poriadne zmrazila.

5. Pred podávaním posypte štipkou morskej soli, aby sa ešte viac zvýraznila sladkosť karamelu – a pripravte sa na to, že sa nebudete môcť zastaviť len pri jednej kopčeku.

 

Táto domáca zmrzlina so slaným karamelom je perfektnou voľbou, ak máte chuť na niečo naozaj špeciálne. Či už je to letná popoludňajšia maškrta alebo sladké zakončenie nedeľného obeda, tento recept je vždy hitom. Pripravte si ju, experimentujte s množstvom karamelu alebo intenzitou soli a vychutnajte si každý kopček domácej zmrzliny!