gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Zaujímavosti z histórie kulinárskeho umenia

2023. 11. 06.

Zaujímavosti z histórie kulinárskeho umenia

Ako sa v priebehu storočí menilo kuchárske umenie?

Premýšľali ste niekedy o tom, ako sa kuchárske umenie vyvinulo od ohromujúceho objavu ohňa k modernej kuchyni? Keď primitívny človek objavil oheň, spôsobilo to revolúciu v príprave jedla. Dokážete si predstaviť, akou novinkou musela byť vôňa prvej smaženice v porovnaní s vtedajšou surovou stravou?

Za zmienku tiež stojí, že v stredovekej Európe bolo korenie rovnako cenné ako zlato. Obchodníci ich priviezli zo vzdialených kútov sveta, aby rozjasnili stoly pánov.

Počas renesancie otvorilo kuchárske umenie nové dimenzie. Jedlo už nebolo len jedlom, ale symbolom spoločenského postavenia, umením a vedou zároveň. V 17. storočí sa vo Francúzsku umenie varenia stalo tak sofistikovaným, že už začalo formovať modernú gastronómiu, ktorú poznáme dnes.

V 20. storočí priniesol technologický pokrok do kuchýň ďalšiu revolúciu. Vynález chladničiek, plynových sporákov a mikrovlnných rúr uľahčil život gazdinkám a umožnil rýchlu a jednoduchú prípravu jedla. Moderné kuchynské technológie, ako sú indukčné varné dosky a sous-vide stroje, pomáhajú kuchárom objavovať nové dimenzie chutí s takmer vedeckou presnosťou.

Gastronómia nie je len históriou chutí a výživy, ale aj odtlačkom vývoja ľudskej kultúry, techniky a spoločnosti.

Kulinárske dôsledky objavovania ohňa

Objav ohňa nebol nič menšieho ako začiatok kulinárskej revolúcie, ktorá priniesla jednu z najrozhodnejších zmien v histórii ľudstva.

Tepelná úprava ohňom umožnila objaviť nové textúry a chuťové profily mäsa a rastlín, čo dalo vzniknúť úplne novým stravovacím návykom. Vtedy začalo varenie ako veda a umenie. Pomocou ohňa boli ľudia schopní urobiť jedlo trvanlivejšie, čo zabezpečilo dlhodobejšie prežitie a vyústilo do novej formy sociálnej spolupráce, pretože spoločné stravovanie a zdieľanie jedla sa stali spoločnými udalosťami.

 

Ako obchod okorenil svet (doslova)?

Keď vôňa korenia naplní kuchyňu, ani nemyslíme na to, akú dlhú a dobrodružnú cestu tieto chute prešli, kým sa k nám dostali. História korenia je rovnako vzrušujúca ako ona: tieto špeciality motivovali jeden z vôbec prvých globálnych ekonomických zázrakov. Hodvábny chodník, ktorý priniesol bohatstvo východného sveta do západných krajín, prepravoval nielen hodváb, ale aj korenie, ktoré zmenilo stravovacie návyky sveta.

História korenia je napríklad úzko spätá s históriou obchodu s korením. Toto štipľavé semienko bolo tak cenné, že malo kedysi cenu zlata, a obchodníci riskovali obrovský majetok, aby ho priviezli do Európy. Korenie a jeho súputníci, ako klinčeky, škorica a muškátový oriešok, nielen hýčkali chuťové bunky, ale boli aj predmetom politických a ekonomických mocenských bojov.

Dopyt po korení hnala námorné objavy dopredu, objavili sme pre nich nové kontinenty a tieto malé korenia odštartovali vek globalizácie. Dnes, keď sa prechádzame v obchode s korením, ideme priamo uličkou histórie, kde každá polica predstavuje nejaký čas a kultúru.

 

Zrodenie moderného kulinárskeho umenia

A nakoniec: keď hovoríme o modernej kuchyni, musíme spomenúť rozhodujúcu úlohu francúzskej gastronómie. Francúzska kuchyňa neurobila nič menšieho, než revolúciu v spôsobe prípravy jedla, a tak postavila kulinárskemu svetu nové základy.

Koncept 'haute cuisine', teda vysoké kulinárske umenie, ktorý sa začal formovať v 17. storočí, kládol dôraz na precízne techniky, vycibrené chute a umelecké podanie. Francúzski kuchári (napr. Auguste Escoffier) reinterpretovali prípravu jedla a zaviedli zásady ako misie en place (všetko na svojom mieste), ktoré sa teraz stalo základným kameňom všetkých profesionálnych kuchýň.

V modernej kuchyni je všade vidieť vplyv francúzskej gastronómie. Omáčky a polievkové základy, techniky pečenia a varenia a spôsoby úpravy menu sú založené na tradíciách francúzskej kuchyne.

Francúzska kuchyňa priniesla nielen revolúciu na úrovni chutí a techník, ale tiež postavila hierarchiu kuchyne a školenia kuchárov na nový základ. Moderné kulinárske umenie sa tak stalo globálnym, nadviazalo na korene francúzskej gastronómie a dalo priestor na začlenenie a reinterpretáciu miestnych tradícií a chutí.

Naladil vás tento malý historický prehľad na varenie? Potom ste na tom najlepšom mieste! V našich článkoch vám poskytujeme užitočné tipy a rady a v našom internetovom obchode nájdete všetko, čo moderná kuchyňa potrebuje!

Podobné články na túto tému:

Čo budú ľudia jesť o 100 rokov?

2024. 04. 19.

Pokračovať v čítaní


Slávnostné občerstvenie: recept na veľkonočnú čokoládovú tortu

2024. 03. 21.

Pokračovať v čítaní


Tajomstvo neapolskej pizze

2024. 03. 11.

Pokračovať v čítaní


Bezlepková orechová torta s figovou korunkou a videoreceptom

2024. 02. 26.

Pokračovať v čítaní


Ako ušetriť čas v kuchyni?

2024. 02. 20.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty