gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Zaujímavosti pri príležitosti Svetového dňa kávy

2022. 09. 28.

Zaujímavosti pri príležitosti Svetového dňa kávy

Objavovanie kávy

Podľa niektorých zdrojov sa káva ako nápoj zrodila v Jemene niekedy v polovici 15. storočia. V ďalšom storočí sa rozšíril prostredníctvom súfijov a obchodníkov a pútnikov av prvých desaťročiach tohto storočia sa pil už v Egypte a Sýrii.

Moslimská tradícia teda definitívne spája zrodenie kávy so súfistami a Jemenom v 15. storočí. Hoci na ich základe sa kávové bobule v regióne už dlho konzumujú ako stimulant. Spomínaní náboženskí vodcovia ju ale začali používať, aj keď v inej podobe, než je dnes zvykom. Účelom pitia nápoja v tom čase bolo navyše tajomné spojenie s Bohom. Aspoň pri súvisiacich obradoch nápoj pomáhal zostať nahor.

Mimochodom, podľa legendy samotnú rastlinu objavili etiópski pastieri kôz, ktorí si všimli, že zvieratá, ktoré ju jedli, boli oveľa živšie. Takto objavené rastliny začali svoju kariéru v Jemene, a to vo forme nápoja. Vďaka moslimským obradom sa nápoj rozšíril po celom moslimskom svete a nakoniec sa vďaka výbojom dostal aj do Európy.

 

Turecká káva: keď neboli kávovary

Turecká káva je teda úplne prvou formou kávy. Tlak pary sa v tom čase nepoužíval.
Turecká káva sa varí s cukrom a korením. Tie sú spolu s usadeninami stále nefiltrované. Často napríklad obsahuje kardamóm, ktorý je typickým korením orientálneho sveta a dodáva káve veľmi vzrušujúcu chuť. Ingrediencie uvarte v hrnci s rukoväťou, jazva, s vodou.

Všeobecne platí, že 2/3 hrnce, jazva, je studená voda, do ktorej pridáme 1-2 lyžičky mletej kávy a tiež rovnaké množstvo podľa chuti, takže cca. 1-2 lyžičky cukru

Môžeme pridať aj semienka kardamómu, 1-2 semienka. Premiešajte to malou lyžičkou a potom to všetko varte na miernom ohni, kým sa to nevyvarí.
Turecká káva môže byť podávaná so škoricou a ďalším korením. Odporúčame, ak ochutnáte túto špecialitu, rozhodne by ste nemali vynechať ani kardamóm, ani škoricu.

 

Zrodenie kávovaru

Kávová kultúra pomaly, ale iste prenikla aj do Európy. Vďaka tomu prešiel zmenami nielen samotný nápoj, ale aj stroje, ktoré ho vyrábajú

Riešenie pripomínajúce džbán, pripomínajúce dnešný kávovar, sa zrodilo na začiatku 19. storočia, táto nádoba slúžila na varenie kávy. Na technickú zmenu, vďaka ktorej bola chuť a textúra kávy oveľa, oveľa lepšia, sme si museli počkať ďalších sto rokov. A to bol tlak pár. Vďaka tlaku bude káva dostatočne hustá a mastná, napenená.

Božské horúce nápoje si v dnešnej dobe dokážeme vyrobiť aj s domácimi kávovarmi. Svoju hierarchiu majú samozrejme aj kávovary. Vrcholom toho sú kávovary s pákou, v takom prípade môžete hotový nápoj ovládať pákou samotnou. To však vyžaduje aj odbornosť. Ručná príprava je tiež zodpovedná.

 
Jednopákové kávovary nemajú funkciu mletia, preto musíme profi mlynček na kávu dokúpiť zvlášť.

 

Ručná príprava vám dáva možnosť experimentovať s množstvom, chuťou a hustotou kávy, ručne pripraviť dokonalé espresso alebo macchiato alebo dokonca cappuccino.

 

Stručne sme popísali cestu, ktorú musela káva uraziť, aby na terase príjemnej kaviarne vypila dnešná krémová, hutne ochutená ristretta alebo jemne páriace sa lungo. Stačí kliknúť a môžete si objednať úplne nový, moderný kávovar!

Pramene

Pál Fodor: Kultúrna história kávy, Rubicon, 1993 1.-2.

 

Podobné články na túto tému:

Espresso-Sorbet - ľadový dezert s príchuťou kávy

2023. 09. 06.

Pokračovať v čítaní


Babičkina kávová torta

2023. 09. 06.

Pokračovať v čítaní


Tajomstvo vône kávy: kávovar

2022. 08. 03.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty