gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Umenie dochucovať, či harmónia chutí

2023. 10. 25.

Umenie dochucovať, či harmónia chutí

Čo robí bylinku tak všestrannú?

Umenie korenia je vlastne staré ako história ľudstva a používanie korenia sa v priebehu tisícročia vyvíjalo od kultúry ku kultúre.

Otázkou je, či naši predkovia objavili kúzlo korenia náhodou, alebo po ňom siahli vedomejšie. Odpoveď môže spočívať v skutočnosti, že rovnako ako zvieratá sa ľudia pri hľadaní orientácie spoliehali na svoje zmysly. Čas od času bola zvláštna príťažlivosť spojená s jemnými vôňami a vôňami prostredníctvom čuchu.

Ich použitie nie je obmedzené iba na kulinárske umenie a aromatizáciu.

Ľudia objavili, že niektoré korenia robia potraviny stráviteľnejšími, objavili ich konzervačné vlastnosti a zistili, že niektoré môžu byť dokonca použité na liečenie. Z toho vyplýva, že história korenia nie je len o chuti, ale aj o zdraví a vývoji ľudstva. Mnoho, mnoho skúseností a cenné znalosti, ktoré ľudia pomaly nazbierali, sú aj dnes cenným pokladom.

 

Od doby kamennej až po súčasnosť

Napadlo by vás, že prvé nálezy naznačujúce použitie bylín pochádzajú z doby okolo roku 3000 pred naším letopočtom?

To znamená, že v Európe sa ľudia o používaní špeciálnych rastlín začali učiť už v dobe kamennej. Medzi nálezmi boli napríklad pozostatky predka petržlenu, ale objavil sa aj mak a rasca.

Prvé recepty na korenie boli nájdené na starovekých sumerských tabuľkách a papyroch.

Z tejto doby pochádzajú napríklad aj prvé lekárske recepty, a to priamo z ranej Mezopotámie, kde bol už známy liečivý účinok korenia.

Sušené rastlinné špeciality venovali veľkú pozornosť aj iným národom. Napríklad v Číne bolo okolo roku 2700 pred n. l. uvedených 365 druhov rastlín s blahodarnými účinkami na zdravie, zatiaľ čo v Egypte pred n. l. Okolo roku 1500 napísali asi 700 rôznych korenín. 

Boli to okrem iného aníz, fenikel, koriander, kardamóm, mäta, šafran, sezam, tymian a horčičné semienko.
Rok od roku rástla túžba po chutiach a špecialitách natoľko, že to v dávnych dobách viedlo k zakladaniu obchodných ciest a niekedy aj k vojnám.

Dnes je však to najprirodzenejšie na svete, že všetky vyššie uvedené korenia nájdete doma v kuchyni.

 

Korenie z celého sveta

Keď sa povie oregano alebo bazalka, mnohým sa pravdepodobne ako prvá vybaví talianska gastronómia.

Nie je to náhoda, pretože existuje niekoľko korenín alebo kombinácií korenín, ktoré možno spájať s určitým národom. Zoberme si ako príklad papriku, ktorá je nekorunovanou kráľovnou maďarských jedál.

Napríklad v Indii radi používajú určité zmesi, ktoré dávajú jedlu extrémne intenzívnu chuť.

Príkladom je garam masala, ktorého najčastejšími zložkami sú škorica, bobkový list, rasca, koriander, kardamóm, čierne korenie, klinčeky a muškátový oriešok.

Kari môže znieť povedome, ale v skutočnosti môže znamenať veľa vecí.

Môže to byť aj šťavnaté jedlo, vrátane thajského, indického alebo japonského. Doma nás ale väčšinou napadne koreniaca zmes v práškovej forme, ktorá je doma ľahko použiteľná. Medzi jeho zložky patrí koreň kurkumy, rasca, fenikel, koriander, horčičné semienko a chilli. Akonáhle ich budete mať, stačí ingrediencie ohriať na suchej rozohriatej panvici, kým nebudú voňavé. Potom ich dôkladne rozdrvte v mažiari a vložte do malej koreničky.

 

Poďme sa zoznámiť so základným korením!

  • Soľ – Toto korenie nie je len jednoduchý doplnok na stôl! V skutočnosti zohráva dôležitú úlohu pri ochucovaní a konzervácii potravín už od staroveku. Získava sa z morských a soľných baní a po stáročia sa s ním zaobchádzalo ako s pokladom. Dnes ju nájdeme takmer v každej kuchyni a používa sa na zvýraznenie chuti jedla. Až budete nabudúce pridávať soľ, myslite na to, že držíte v rukách skutočné kulinárske dedičstvo! Preto si zaslúži byť umiestnený v peknom mlynčeku v kuchyni!
  • Bazalka – Bazalka je jedným zo základných korení stredomorskej kuchyne. Jeho osviežujúca, ľahko sladkastá chuť skvele doplní pokrmy z paradajok, pizze a cestoviny. Šalát caprese (paradajky, mozzarella, bazalka) zdobený lístkami čerstvej bazalky je ukážkou jednoduchosti a harmónie chutí. (Pre čerstvú bazalku nemusíte ani chodiť ďaleko, s pomocou chytrej záhradky si ju totiž môžete vypestovať aj doma.
  • Čierne korenie – Nejde o nič iné ako o kôstkovice kríky tropického pôvodu, ktorý. Snáď jedno z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších korenín. Keď plody kríky ešte nie sú úplne zrelé, semená sa zbierajú a sušia sa dlho na slnku. Vďaka tomu sú malé zrnká korenia tmavé alebo čierne. Jeho dávkovanie je pomocou mlynčeka extrémne jednoduché.
  • Tymian – Tymian má silnú, zemitú chuť a hodí sa k mäsu, dusenému mäsu a polievkam. Kombinácia jahňacieho a tymianu je obľúbená najmä vo francúzskej kuchyni. Navyše zemiaky ochutené tymiánom sú tiež skutočnou lahôdkou. (O tymian sa môžete starať aj vo svojej chytrej záhrade!)
  • Cesnak – 
  • Cesnak je jedným z najvšestrannejších korenín, ktoré možno nájsť v mnohých kuchyniach. Má výraznú, charakteristickú chuť, ktorá sa hodí k mäsu, cestovinám a zelenine. Cesnakové kura alebo cesnakové krevety sú len niektoré príklady jeho všestrannosti. Obvykle sa lisuje, ale používa sa aj ako prášok a granule.

 

Základné pravidlá korenia

Aby ste zvládli korenie a vyťažili z nich maximum, potrebujete veľa skúseností a experimentov.

Pri dodržaní niektorých základných pravidiel však budete mať úspech pri ich používaní zaručený!

  • Umiernenosť: Začnite s malým množstvom a zvyšujte arómu, kým nedosiahnete požadovaný výsledok. V prípade nadmerného korenia môže byť chuť jedla výrazná alebo dominantná. Aby ste sa tomu vyhli, môže sa vám hodiť mlynček na korenie 4v1.
  • Čerstvosť: Čerstvé korenie dodá pokrmom intenzívnejšiu chuť. Pokiaľ je to možné, vyberajte tie, alebo sušené bylinky pravidelne meňte, aby ste si zachovali ich arómu.
  • Kombinovanie: Experimentujte s rôznymi kombináciami korenia a objavte nové a vzrušujúce chuťové zážitky. Napríklad rozmarín a cesnak sa skvele dopĺňajú.

Stručne povedané, umenie korenia spočíva vo vytvorení jemnej rovnováhy chutí a vôní. Výber a kombinácia správneho korenia nielen zvýrazní chuť jedla, ale znamená aj gastronomický zážitok. Buďte odvážni, experimentujte a objavujte úžasný svet korenia!

Získajte tie najlepšie nástroje na varenie od nás na gammo.sk, aby na tom nezávisel úspech!

Podobné články na túto tému:

Sprievodca jarnými závitkami

2024. 04. 16.

Pokračovať v čítaní


Konfitovanie

2024. 03. 28.

Pokračovať v čítaní


Tradičné recepty na moderný spôsob

2024. 01. 26.

Pokračovať v čítaní


Špeciálne vianočné jedlá

2023. 12. 05.

Pokračovať v čítaní


Tradičné vianočné jedlá

2023. 12. 05.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty