gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Silvester a Nový rok: poverčivé jedlá

2022. 12. 24.

Silvester a Nový rok: poverčivé jedlá

Role bravčovej pečienky

Jednou z najdôležitejších postáv na silvestrovskom stole je bravčová pečienka. Prečo? Pretože sa hovorí, že prasa nám prináša šťastie, takže keď zjeme prasa na Silvestra, budeme mať šťastný rok. 

Prasa je vlastne symbolom hojnosti, a preto je zvykom ho jesť, najmä pri akciách, ktoré sú previazané s dôležitými obradmi a poverami. Preto hrá rolu v jedálničku posledného dňa v roku. Všetko má samozrejme praktický dôvod: v starom sedliackom svete bol november-december dobou ošípaných, takže na zimu bolo dosť bravčového mäsa, ktorého najušľachtilejšie časti sa jedli počas sviatkov.

 

Ako urobiť novoročnú prasaciu pečienku? Mäso sa oplatí opekať pomaly a dlho s tymianom, rozmarínom a pivom. Tento druh grilu na prasa môžeme odporučiť pre profesionálne pečenie prasaťa, ak pečiete vo veľkom.

Najpoverčivejšie jedlo: šošovka

Šošovka je tiež typickým symbolom Silvestra. Bez šošovkovej polievky to nie je Nový rok. Prečo? Pretože šošovka pripomína drobné mince. Preto symbolizuje bohatstvo a materiálnu hojnosť. Preto stojí za to uzavrieť a otvoriť rok lahodným šošovkovým pokrmom. Indickú šošovkovú polievku odporúčame tým, ktorí by si na tento účel radi vybrali niečo nové a pikantné. Originálna receptúra obsahuje aj karí listy, chilli prášok, čerstvý koriander, petržlen a čerstvý zázvor. Jeho božská chuť bude fantastickým zážitkom.

Guličky zo šošovky, pokiaľ vás už omrzela tradičná šošovková polievka s klobásou, a šošovkový šalát, aj keď ten sa dá urobiť aj ako preplňovaný tabbouľah so šošovkou, s množstvom lahodného korenia, citrónovou šťavou, koriandrom a čerstvej príchute. A niečo rušivé sme medzi tradície už zaradili.

Jedlá z rýb: zakázané alebo nezakázané?

Situácia s rybami je trochu zložitá. Existujú tri verzie, musíte sa tomu vedieť prispôsobiť. Podľa prvého je na Silvestra a Nový rok zakázané jesť ryby, pretože naše šťastie zmizne. Druhý už nie je taký prísny: kto žije pri vode, môže jesť ryby av tom prípade, čím viac šupín má ryba, tým väčšie šťastie bude mať v novom roku. Podľa tretej variácie môžete na Nový rok jesť ryby, ale na Nový rok je to zakázané. Preto by ste po polnoci nemali jesť ryby.

V skutočnosti sa rola ryby objavuje na konci roka, pretože symbolizuje adventný pôst, pretože pred Vianocami bol rovnako ako pred Veľkou nocou zakázané jesť mäso. Ryby sa však v tomto prípade nepočítajú, a tak boli dni vegetariánskeho pôstu doplnené o ryby. Z toho môže plynúť aj zákaz rýb, pretože na konci pôstu, počas sviatkov, už konzumujeme symboly hojnosti.

Pokiaľ sa rozhodnete zvoliť výklad povier, ktoré máte najradšej a ešte si dať na Silvestra rybu, potom odporúčame sushi. Slávnostné netradičné jedlo, ktoré sa dá pripraviť doma za málo peňazí, napriek tomu poskytuje veľmi vzrušujúce a trendy občerstvenie na párty. Tu sú niektoré dôležité pomôcky na prípravu sushi.

Jablko

Jablko je dôležitým symbolom, ako počas vianočných sviatkov, tak okolo Silvestra. Pretože ide o prastarý symbol plodnosti, ktorý je v maďarskej kultúre tiež spojený so zdravím. Čo by sa malo vyrábať z jabĺk? Napríklad koktail šampanského!

Poháre, v ktorých chcete nápoje podávať, najprv ponorte do škoricového cukru. Vezmite jeden a pol dl cideru, potom ho zmiešajte so štipkou škorice. Pohár naplňte ciderom zmiešaným so škoricou, potom zalejte 1,5 dl šampanského. Nakrájajte jablko a ozdobte pohár niekoľkými predmetmi.

Samozrejme skutočná profi úroveň je, keď ovocný šalát podávate z pohára z ovocia. Povedzme s jablkami, škoricou a pomarančmi. Ako? Povedzme s týmto výrobníkom zeleninových pohárov.

Novoročné povery: čo štrúdľa?

Štrúdľu na Silvestra takmer povinným jedlom. Prečo? Pretože lístkové cesto musíte dobre natiahnuť. Pretože čím dlhšie to bude, tým dlhšie sa naše šťastie pretiahne. Čím to naplníme? S množstvom maku, pretože čím bohatšia náplň, tým bohatší bude rok. Preto sa na silvestrovskom večierku oplatí podávať lahodnú hrozienku. Môžete vymýšľať aj kreatívne náplne, napríklad kombináciou rôznych náplní vykúzlite božské chute. S orechovo-medovým, tvarohovo-mangovým, jablčno-škoricovým alebo slivkovo-škoricovým pudingom určite urobíte skvelý dezert. Napríklad vanilkovo-malinová alebo čokoládová čerešňa? Ponuka sladkého pečiva je nekonečná.

Môžete ale pripraviť aj lahodné slané štrúdly. So šunkou, syrom a bylinkami, nejaké vzrušivo korenené mäsové ragú? S pikantnou zeleninou? Malá slaná štrúdľa môže byť veľmi chutným pokrmom namiesto sendviča alebo k nemu na silvestrovskom večierku. 

Ak chcete vzrušujúce, špeciálne náplne do svojej štrúdle, potom budete mať všetky potrebné nástroje s dômyselne zostaveným kuchynským robotom Assistant. Ak máte príslušenstvo, nebudete potrebovať nič iné.

Zákaz kuracieho a morčacieho mäsa?

Prečo by sa na Silvestra nemalo jesť morka a kura? Je to preto, že obe hydina kradnú naše šťastie. Morka navyše podľa povery podnecuje hnev, takže ak jeme morku posledný deň v roku alebo na Nový rok, môžeme očakávať veľa zloby a rozbrojov.

Preto tieto pokrmy nechajte na budúci rok. Ak by ste radi zjedli niečo ľahké, potom si pripravte studenú misu so šunkovými rolkami, prísne bravčovou šunkou, kasínovými vajcami a lahodnými šalátmi. Pokiaľ vás nudí chrenovo-majonézová šunková roláda, naplňte ju tvarohovou smotanou so zeleným korením, získate tak ľahké, lahodné jedlo.

Čerstvý chlieb

Čerstvý chlieb sa oplatí urobiť si 31. decembra, v ten deň ho trochu zjesť, ale trochu si nechať aj na 1. januára. Podľa povery tak bude budúci rok hojný.

Teraz, keď sme nazbierali hromadu zaujímavostí a hromadu nápadov na recepty, bude určite ľahké naplánovať silvestrovské menu.

 

Gammo tím Vám praje šťastný nový rok s týmito nápadmi!

 

Zdroje: 

http://real.mtak.hu/93694/1/allatszimbolumtar_mtmt.pdf

Maďarský etnografický lexikon

 

Podobné články na túto tému: