gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Príchute sveta: ako ich používať?

2023. 01. 04.

Príchute sveta: ako ich používať?

Globalizácia sveta a kultúrna otvorenosť

V našom globalizujúcom sa svete narastá potreba spoznávať kultúry, vrátane objavovania miestnej gastronómie. Dnes môžu byť malé komunity v najodľahlejších častiach sveta v centre pozornosti rovnako ako chute slávnej talianskej alebo francúzskej kuchyne.

Jedným z hlavných ťahúňov tohto trendu je samozrejme globalizácia, pretože stále viac ľudí z rôznych kultúr sa dostáva do vzájomného kontaktu. Navyše je tiež typické, že keď sa niekto z druhého konca sveta, z uzavretej kultúry, presťahuje do ústretového, multikultúrneho prostredia, ovplyvní novú komunitu hodnotami, ktoré si so sebou prináša. Imigranti si tak prinášajú napríklad vlastnú tradičnú kuchyňu a chute a tie začínajú ovplyvňovať rozvoj miestnej gastronómie.

Dnes už nemusíte cestovať ani sa sťahovať, aby ste mohli ochutnať druhý koniec sveta, pretože k šíreniu korenia a chutí rôznych kuchýň výrazne prispieva aj internet. Vzostup sociálnych sietí a internetu tiež umožnil objavovať chute malých, uzavretých kultúr, a tak môžete spoznávať zvláštnosti svetových kuchýň aj z domova.

V posledných rokoch sa stala populárna potreba preskúmavať potraviny z Ázie, Stredného východu, Afriky a Južnej Ameriky. Rastie napríklad obľuba jedál ako pho, vietnamská rezancová polievka alebo príjemne pikantná shakshuka s vajcami, blízkovýchodné jedlo s paradajkovou omáčkou. Zvýšila sa aj obľuba afrických príchutí, pretože sme stále otvorenejší rôznym, exotickým príchutiam.

Chute sveta v profesionálnej gastronómii

Tento trend, potreba objavovať regionálne chute, sa dostal aj do profesionálnej kuchyne. Neustála otvorenosť a obnova poháňa profesionálnej reštauračnej kuchyne a naozaj dobrých kuchárov, takže je napríklad možné experimentovať s novými ingredienciami a technikami. Vďaka tejto neustálej zvedavosti a neustálemu vývoju je profesionálna reštaurácia schopná vytvoriť pre svojich hostí jedinečné a nezabudnuteľné zážitky. 

Je však dôležité, aby sme zostali autentickí, keď siahneme po týchto špeciálnych príchutiach, pokrmoch z kuchýň, ktoré boli doteraz na periférii. To znamená vykonať správny výskum a tiež porozumieť kultúrnemu významu potravín a prísad, ktoré používajú.

Ako variť doma?

Samozrejme, keď siahneme po potravinách z rôznych ázijských či afrických regiónov a krajín, platí pre domáce, poloprofesionálne alebo amatérske varenie to isté, čo pre profesionálnu gastronómiu. Najprv skúsme spoznať konkrétnu kultúru, stojí za to ochutnať jedlo v reštaurácii, ak môžete, a potom, čo sa zoznámite s typickými chuťami, ochutnať konkrétny pokrm. Našťastie môžete na internete získať autentické a presné recepty na každé jedlo.

Důležité je také používat kvalitní suroviny, pokud možno používat dováženou zeleninu, ovoce nebo koření, jedině tak lze autenticky rekonstruovat danou příchuť. Pokud je to možné, používáme pro manipulaci s přísadami stejné kuchyňské náčiní, jaké použili tvůrci původní receptury. Například v případě japonské kuchyně sushi srolujeme takovou sushi podložkou, ale ked už sme u japonské kuchyne, tento gril na tatársky klobúk tiež poskytuje autentické riešenie pre tých, ktorí sú posadnutí japonskou kuchyňou. Ale napríklad na prípravu tradičných talianskych cestovín sa oplatí použiť autentické nástroje, ako sú stroje na výrobu cesta.

Samozrejme je často možné rekonštruovať chute a textúry efektívnejšie, pokiaľ jedlo pripravujeme pomocou malých profesionálnych kuchynských spotrebičov alebo veľkých strojov. Pokiaľ teda radi varíte a snažíte sa to robiť čo najprofesionálnejším spôsobom, určite tu nájdete nástroje, ktoré sú pre vás dôležité!

Podobné články na túto tému: