gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Pasírovač: na čo je dobré a ako sa používa?

2022. 03. 24.

Pasírovač: na čo je dobré a ako sa používa?

 Pasírovač: na čo je dobré a ako sa používa?

Pasírovač je dôkazom toho, koľko možností sa skrýva v každom kuchynskom spotrebiči, ktorý si často ani nevšimneme. Takéto zariadenie však môže mať právo existovať nielen v profesionálnych reštauráciách, ale aj v súkromných domácnostiach!

Čo je to pasírovanie?

Pasírovanie je kuchynský proces, pri ktorom sú potraviny s hrubšou vlákninou viac dužinaté a cenné časti suroviny sú oddelené od bezcenných, nepoužiteľných častí. Napríklad semená z dužiny ovocia, menšie, vláknité kosti z rýb. Mnoho ľudí sa na tyčový mixér obracia v prípadoch, keď by pyré bolo možné použiť na dosiahnutie ideálneho výsledku: jedlá kašovitej konzistencie, očistené od všetkých nepotrebných látok.

 

Tyčovým mixérom rozmixujete tvrdšie časti suroviny, ale samozrejme sa tak dostanú do jedla. Pri pasírovaní pretlačíme mäkkú časť jedla cez sito, aby mohla byť operácia vykonaná. Takže pri pasírovaní oddeľujeme nestráviteľné tvrdé časti a ďalšiu cennú sušinu.

 

Je teda jasné, že niekedy je pasírovanie tým najprofesionálnejším rozhodnutím. So správnym strojom pripravíte kvalitné jedlo s malou investíciou energie.

Na čo všetko môžeme pasírovač použiť?

V akých prípadoch sa hodí pasírovanie? Či už vás lákajú tradičné domáce jedlá, medzinárodné chute alebo moderné kuchyne, nájdete príklady jedál, pri ktorých by sa znalosť tohto procesu veľmi hodila.

Pasírovanie pri varení rybej polievky

Existuje mnoho rôznych názorov na rybiu polievku, koľko druhov rýb by sa malo variť, mala by sa robiť s cestovinami alebo bez nich? Ako ho podávať? Pasírovať alebo nepasírovať rybu? Rybie šťavy Dunaj, Tisa a Balaton sú rôzne a táto téma je predmetom vážnych debát. Nie je zvykom pasírovať rybie z Dunaja, pričom podľa niektorých je to práve tento proces, ktorý dodáva rybiemu násadu zo Szegedu chuť a dušu. V skutočnosti stojí za zmienku, že reštaurácie obzvlášť rady pripravujú rybaciu polievku pasírovaním, pretože tak ju iste naservírujú v správnej kvalite, v polievke nebudú žiadne malé úlomky kostí. Mnoho ľudí verí, že najlepšie výsledky možno dosiahnuť použitím filtra s malými otvormi pri priechode a neustálym zalievaním rýb rybou šťavou.

Ako rybu pasírujeme? V skutočnosti môžu byť pasírovacie zariadenia ručné alebo elektrické, najmä rýchlosť lapotiek na ich hriadeľoch, rovnako ako výkon priechodu je jednotkou merania ich účinnosti. Pokiaľ sa nechystáte vyrábať priemyselné množstvá rybej polievky, je veľká šanca, že niektorý z našich ručných pasírovačov bude skvelým pomocníkom pre vašu ďalšiu tvorbu.

Džemy a omáčky

Z drobnosemenného ovocia vyrobíte božskú domácu marmeládu. Ovocie, ktoré je samo o sebe božské, môžete využiť mnohými kreatívnymi receptami, tí naozaj oddaní už vyskúšali maliny s mätou, jahody s rebarborou alebo bazový jablkový džem. Samozrejme je pre veľmi rutinné zaváračky škoda popisovať, že drobnosemenná surovina sa musí pasírovať. V prípade chutney je situácia podobná ako u džemov, pretože napr. pri výrobe ríbezlí, dule alebo som chutney používame ako surovinu pyré z ovocia.

 

Ale džemy a chutney nie sú jediné, ktoré vyžadujú pasírovanie! Napadlo vás niekedy, že domáca paradajková omáčka sa hodí napríklad k pravým talianskym cestovinám? Na to budete potrebovať pasírovač paradajky! Ale tí, ktorí pravidelne varia paradajky, to vedia. Oplatí sa však zamyslieť aj nad množstvom zeleniny, ktorá sa má zavárať. Výkon ručného pasírovača dokáže pracovať s 30-36 kg zeleniny za hodinu, takže sa pri tom aj unavíte. Pokiaľ teda pravidelne varíte veľké množstvo paradajok alebo ovocia, pravdepodobne by sa vyplatilo investovať do elektrického stroja, ktorý dokáže spracovať až 400 kg/hod, aby ste sa nemuseli ani fyzicky unavovať.

 

To sú len tie najbežnejšie príklady, keď popustíme uzdu fantázii, nájdeme množstvo pokrmov, ktoré je vzrušujúce na domácu prípravu, ale pasírovanie je to, čo nám bráni v experimentovaní. Premýšľali ste napríklad niekedy o tom, o koľko ľahšie je vyrobiť si domáci hummus pasírovaním, namiesto aby ste spálili motor vášho tyčového mixéra? A to dokonca neobsahuje ani škrupinu! O zakuske alebo Ajvári, domácich ovocných šťavách vyrobených pasírovaním (bez prísad!), ani nehovoriac.

 

Dúfame, že sme vás inšpirovali. Navštívte náš internetový obchod, kde nájdete tie najlepšie pasírovacie zariadenia! Pokiaľ potrebujete pomoc, náš zákaznícky servis Vám rád pomôže s výberom!

 

Podobné články na túto tému:

Čo bolo na stole na starodávnych hostinách?

2024. 04. 05.

Pokračovať v čítaní


Tajomstvo neapolskej pizze

2024. 03. 11.

Pokračovať v čítaní


3 rýchlé a jednoduché recepty

2024. 02. 07.

Pokračovať v čítaní


Kroky zavárania paradajok

2024. 02. 02.

Pokračovať v čítaní


Potraviny bohaté na vitamíny

2024. 01. 22.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty