gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Nápady na karnevalové šišky

2023. 01. 24.

Nápady na karnevalové šišky

Tradícia karnevalovej šišky

Tradícia fašiangových šišiek úzko súvisí so 40-denným pôstom pred Veľkou nocou. Karneval je totiž rovnako pohyblivý sviatok ako Veľká noc. Teraz trochu karnevalovej matematiky: Veľká noc sú nedeľa a pondelok po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Karneval je sviatočné obdobie predchádzajúce 40-dennému pôstu pred Veľkou nocou, ktorý začína 6. januára. Fašiangy a následný pôst vlastne vypĺňajú obdobie medzi dvoma najväčšími kresťanskými sviatkami, Vianocami a Veľkou nocou.

V období fašiangov teda neexistujú zakázané jedlá, vlastne sú tieto zhruba dva mesiace len o veselí, plesoch, tanci a chuti na sladké. Obdobie fašiangovej radosti končí Zeleným štvrtkom. Potom začína obdobie abstinencie, pôst.

Odkiaľ pochádza tradícia fašiangových šišiek? Je spojená s občerstvením pred obdobím pôstu, rovnako ako s obdobím jarného dohadzovania a hľadaním manžela, pretože okrúhly tvar maďarskej šišky symbolizuje lásku rovnako ako snubný prsteň.

Aký druh šišky máme urobiť?

Poďme sa pozrieť, aké verzie tohto lahodného dezertu, ktorého základným maďarským typom je stužková šiška, existujú. Ale čo ešte existuje?

Božie milosti

Božie milosti majú tiež vážnu tradíciu v Maďarsku, ktorá bola sprievodom k tradičnému fašiangovému šišku. Podľa receptu je potrebné premiešať múku, žĺtok, maslo a kyslú smotanu a tiež droždie rozpustené v mlieku a potom nechať pol hodiny odležať. Na to odporúčame univerzálny kuchynský robot.

 

S týmto strojom ľahko pripravíte všetky druhy donutov a samozrejme aj všetky ostatné jedlá. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 4 mm. Pokiaľ je to možné, nakrájajte obdĺžnikové kusy veľkosti vašej dlane. Uprostred malých obdĺžnikov narežte 2-3 ďalšie prúžky. Kúsky by mali byť vyprážané vo veľkom množstve oleja. Možno dochutiť marmeládou alebo škoricovo-práškovým cukrom.

Churros

Churros sú sladké tenké šišky spojené so Španielskom. V skutočnosti je táto sladkosť rozšírená aj v Portugalsku, Francúzsku a Latinskej Amerike, ktorej pôvod nie je presne známy. Cesto je jednoduché: cesto z múky, vody a soli sa smaží na rozpálenom oleji. Pečú sa z neho buď tenké krúžky, alebo malé prúžky. Jeho charakteristického tvaru je dosiahnuté pomocou cukrárskeho setu. Cez to vytlačíme vláčne cesto podobné hmote. Odporúčame penovú hlavicu v tvare hviezdy. Hotové churros sú božské, na prípravu jednoduchá pochúťka, ktorá sa jej s horúcou čokoládou treba v Madride.

Veterník

Veterník je jednou z najlahodnejších sladkostí, vyrába sa z charakteristického páleného cesta. Výroba pripálených cestovín je zložitejšia operácia, ale nemusíte sa jej báť. Spálené cestoviny sú cestoviny na báze múky uvarené s vodou a tukom, ktoré zrazu začnú prskať, preto im hovoríme pripálené cestoviny. Hmota sa musí variť pri vysokej teplote. Mimochodom, cesto na churros je tiež pálené cesto. Veterník sa musí plniť domácim krémom. Namiesto jednoduchého vanilkového krému si však môžete pripraviť krém z bielej čokolády, jahôd alebo kávy.

 

Tieto šiškové zázraky si môžete pripraviť doma. Reštaurácie a bufety však potrebujú vyrábať čerstvé lahôdky vo veľkom. To tiež vyžaduje špeciálne nástroje. Aj tieto vyprážajúce panvice nájdete v našej ponuke!
Nedá sa nič robiť, zahájime fašiangovú sezónu. Nech už si vyberiete ktorúkoľvek šišku, nebudete sklamaní!

Podobné články na túto tému:

Servírovací vozík: Kedy je užitočný?

2024. 04. 26.

Pokračovať v čítaní


Čo budú ľudia jesť o 100 rokov?

2024. 04. 19.

Pokračovať v čítaní


Slávnostné občerstvenie: recept na veľkonočnú čokoládovú tortu

2024. 03. 21.

Pokračovať v čítaní


Tajomstvo neapolskej pizze

2024. 03. 11.

Pokračovať v čítaní


Bezlepková orechová torta s figovou korunkou a videoreceptom

2024. 02. 26.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty