gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

5 receptov založených na blanšírovaní

2023. 01. 12.

5 receptov založených na blanšírovaní

Čo je blanšírovanie?

Blanšírovanie je kuchynský postup, ktorý profesionálni kuchári používajú pravidelne, pretože v mnohých prípadoch je tento niekoľkominútový proces tajomstvom zachovania bohatej vône a chrumkavej zeleniny.

Blanšírovanie je proces, kedy sa surovina vloží do vriacej vody, nechá sa 2-3 minúty a potom sa vloží do ľadovej vody, aby sa ochladila. Jedlo si tak zachová chrumkavosť a živú farbu, napriek tomu nezostane úplne surové. Pred konzerváciou sa tiež oplatí blanšírovať, pretože v zelenine a ovocí zostáva viac živín.

Mimochodem, více o blanšírování si můžete přečíst v našem predchádzajúcom článku. V prípade mnohých potravín nás ani nenapadne, o koľko zdravšie a chutnejšie môže byť táto metóda s blanšírovaním; preto sme priniesli pár receptov, kde sa blanšírovanie hodí, takže je dobré tento trik použiť na také jedlá!

Špecifické recepty, ktoré vyžadujú blanšírovanie

Šalát z čerstvého špenátu s blanšírovaným špenátom

Špenátový šalát je nielen zdravé, ale aj chuťovo vzrušujúce jedlo, najmä ak necháte list špenátu skutočne žiariť v jeho žiarivo zelenej farbe. Konieckoncov, farby dávajú šalátu jeho dušu! Preto odporúčame špenát pred prípravou šalátu blanšírovať. Špenátovým listom v horúcom vodnom kúpeli stačí v zásade 2 minúty, ale potom môže ľadová voda prísť hneď. A čo sa hodí k blanšírovanému špenátu? Myslíme si, že je to na tenké plátky nakrájaná karamelizovaná cibuľa a varené vajcia. Zálievkou by mal byť olivový olej a trocha citrónovej šťavy.

Caesar šalát môžete prehodnotiť s blanšírovaným špenátom, pretože rovnaký jednoduchý recept môže fungovať tiež, keď šalát pridáte s nakrájanými kuracími prsiami, možno slaninou, Caesar omáčkou a opečenými kockami chleba. K tomu je možné pridať aj trochu parmezánu.

Rizoto so zeleným hráškom

Pri príprave rizota blanšírujte zelený hrášok. Aj tejto zelenine stačí 2 minúty v horúcej vode.

Urobte samotné rizoto s množstvom masla! Najprv ju rozpustíme a orestujeme na nej červenú cibuľu. Potom pridajte ryžu na rizoto. Za stáleho miešania riedime vývarom, bielym vínom a môžeme pridať aj maslo. Po korení pomaly prichádza na rad blanšírovaný zelený hrášok, ktorý by sa mal spoločne s rizotom povariť len krátko.

Zeleninové lasagne

Existuje mnoho druhov lasagní. Klasika sa vyrába striedaním dvoch rôznych vrstiev. Medzi pláty cestovín sa strieda vrstva s paradajkovou omáčkou a biela s bešamelovou omáčkou. V prípade zeleninových lasagní sa jemná blanšírovaná zelenina pridáva do bešamelovej vrstvy. Môžete pridať cuketu, baklažán a huby po precedení do bešamelovej vrstvy.

Ak si chcete cesto na lasagne vyrobiť doma, môžete pláty natiahnuť a nakrájať na požadovanú veľkosť ručným výrobníkom na cestoviny, ale existujú aj ​​elektrické výrobníky cestovin.

 

Zeleninový cestovinový šalát

Toto je extrémne zdravá verzia cestovinového šalátu: pripravte cestoviny z cíceru a ako dresing použite pikantný olivový olej a citrónovú šťavu. Pokiaľ toto lahodné jedlo doplníte blanšírovanou zeleninou, bude váš zdravý cestovinový šalát chutiť božsky. V šaláte môžete blanšírovať aj hrášok, huby, karfiol a brokolicu. Vzhľadom na to, že na chuť zálievky z olivového oleja sa hodí mnoho vecí, môžete sa sami rozhodnúť, akú príchuť si vlastne dáte dohromady. Šalát môžete doplniť napríklad semienkami, tekvicovými semienkami, sezamovými semienkami alebo napríklad vlašskými orechmi. Na cestoviny môžete urobiť aj blanšírovanú brokolicu nakrájanú na ružičky, veľmi dobre sa k tomu hodia tvrdé syry s charakteristickou chuťou a vlašské orechy. Bez ohľadu na to, akú zeleninu si vyberiete, môžete si byť istí, že do konečnej chuti cestovinového šalátu môžete smelo pridať parmezán.

Blanšírovať môžete aj do zeleninovej polievky

Pripravte si lahodnú zeleninovú polievku zo surovín bohatých na chuť. Pred pridaním do polievky zeleninu jednoducho blanšírujte. Do tejto špeciálnej polievky môžete pridať brokolicu, kaleráby, zeler, ale napríklad aj cuketu. Po pridaní trošky na masle osmaženej cibule a cesnaku, vývaru, môžeme pridať na kocky nakrájané zemiaky a nakoniec blanšírované pochúťky. Pozor, túto polievku nevarte príliš dlho.

Tip: ak zeleninu krájate na malé kúsky, mali by ste ju blanšírovať iba 1,5–2 minúty. Vyberte si profesionálny krájač, nech prípravu dokončíte ľahšie a rýchlejšie.

Kedy sa môže blanšírovanie hodiť?

Ako teda vidíte, blanšírovanie vám pri práci so zeleninou môže pomôcť takmer vždy, ale sú aj ďalšie prípady, kedy sa vám tieto znalosti môžu hodiť!

Pri lúpaní

Vedeli ste, že aj profesionálni kuchári blanšírujú, aby si uľahčili lúpanie? Napríklad v prípade paradajok to môže byť geniálne riešenie, pretože zachová pôvodnú chuť zeleniny, takže jej neublížite, ale uľahčí vám prácu, keď sa šupka z paradajky ľahšie stiahne, keď urobíte napríklad paradajkovú omáčku.

Pred zmrazením

Oplatí sa tiež blanšírovať pred vákuovaním a/alebo zmrazením, pretože, ako už bolo spomenuté, blanšírovaním docielime to, že si zelenina uchová svoj nutričný obsah, pretože sa touto metódou eliminuje pôsobenie niektorých enzýmov degradujúcich potraviny. A to môže byť efektívne z dlhodobého hľadiska, teda aj pri zmrazení.

Mimochodom, ak odložíte veľa potravín a pokúsite sa s ingredienciami šikovne hospodáriť, možno budete chcieť namiesto obyčajného zmrazenia skúsiť vákuovanie. Touto metódou je možné potraviny uchovať oveľa dlhšie v pôvodnom stave a navyše je zachovaná chrumkavosť a nutričný obsah predblanšírovanej zeleniny. Pre tento proces u nás nájdete menšie, nepriemyselné vákuové baliace stroje, ako je tento super vákuový baliaci stroj.

Dúfame, že sme vás naladili na zeleninu a samozrejme jej prípravu a tiež blanšírovanie, ktoré sa inokedy môže hodiť!

Podobné články na túto tému: