gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Vegetarián, vegán, intolerancia laktózy, citlivosť na lepok: slovník pre rôzne diéty a potravinové alergie

2023. 11. 16.

Vegetarián, vegán, intolerancia laktózy, citlivosť na lepok: slovník pre rôzne diéty a potravinové alergie

Vega - Vegetariánska strava

Keď sa povie vegetariánska strava, jediné, čo nás často napadne, je to, že ide o životný štýl, keď na tanieri nie je mäso. Situácia je však trochu zložitejšia.

  • Niektorí vegetariáni sa rybám a mušliam úplne vyhýbajú.
  • Tí, ktorí jedia tieto jedlá, sa nazývajú pescatariáni.
  • A pollotariáni jedia iba hydinu.
  • O flexitariánoch by malo byť známe, že len zriedka podľahnú pokušeniu mäsa, ale preferujú biele mäso.

Základnými kameňmi vegetariánskej stravy sú rastlinné bielkoviny, ako sú fazuľa, šošovica a sója. Tieto potraviny sú nielen chutné, ale aj výživné a skvele nahrádzajú mäso. Ovocie s vysokým obsahom vlákniny, zelenina, semienka, strukoviny a orechy, rovnako ako celozrnné výrobky (quinoa, bulgur a hnedá ryža), sú tiež nevyhnutné pre vyváženú vegetariánsku stravu.

Prečo ale niekto volí vegetariánsky spôsob života?

Odpovedí môže byť mnoho. Niektorí ľudia sa takto rozhodujú, pretože vidia zdravotné prínosy, pretože bezmästá strava má pozitívny vplyv na naše telo - to je podporené početnými štúdiami. Iní sa vyhýbajú mäsu z náboženských alebo etických dôvodov, niektorí zastávajú ochranu životného prostredia a vystupujú proti škodlivým vplyvom veľkochovho zvierat.

 

Vegánska strava

Vegánska strava nie je len stravovací štýl, ale hlboko zakorenený spôsob života, ktorý úplne vylučuje všetky zložky živočíšneho pôvodu. Vegánstvo vychádza z úcty k zvieratám a povedomiu o životnom prostredí a ďaleko presahuje obyčajné stravovacie návyky.

Vegáni odmietajú konzumáciu a používanie všetkých produktov živočíšneho pôvodu (vajcia, masť atď.) a/alebo súvisia s vykorisťovaním zvierat, či už ide o módne predmety vyrobené zo zvieracej kože, pravej kožušiny alebo kozmetiku testovanú na zvieratách.

„Raw“ vegáni sa dokonca vyhýbajú tepelnej úprave a jedlo pripravujú iba pri teplotách pod 40 °C, aby si suroviny zachovali svoj nutričný obsah.

 

Intolerancia laktózy a alergie na mlieko

Intolerancia laktózy a alergia na mlieko sú dve rôzne veci a sú medzi nimi značné rozdiely.

Kravské mlieko má dve hlavné zložky

  • mliečny cukor, teda laktóza,
  • a mliečne bielkoviny.

V prípade intolerancie laktózy telo nedokáže správne štiepiť mliečny cukor, pretože neprodukuje dostatok enzýmu laktózy. To môže spôsobiť zažívacie problémy, ako je nadúvanie, hnačka a bolesti brucha. V prípade ľudí s intoleranciou laktózy sa množstvo a aktivita enzýmu laktózy líši od človeka k človeku, takže množstvo laktózy, ktoré možno konzumovať, sa tiež líši od človeka k človeku. Niektorí ľudia pociťujú príznaky už po konzumácii malého množstva mliečnych výrobkov, u iných spôsobuje problémy iba väčšie množstvo.

Naproti tomu alergia na mlieko, čo je vlastne alergia na mliečnu bielkovinu, je reakciou imunitného systému, ktorá môže vyvolať ťažký alergický záchvat už po konzumácii kvapky mlieka.

(Existuje tiež intolerancia mliečnej bielkoviny, ktorá môže vyvolať podobné príznaky ako zažívacie ťažkosti alebo zápal, najmä v prípadoch, keď sa zvyšuje priepustnosť črevnej steny – ide o tzv. syndróm „deravého čreva“.)

Je dôležité, aby sa každý, kto zaznamená po konzumácii mliečnych výrobkov nepríjemné príznaky, obrátil na odborníka, ktorý pomôže objasniť, či ide o intoleranciu laktózy alebo alergiu na mlieko. Presné informácie a vedomá výživa môžu pomôcť zmierniť príznaky a udržať dobrú kvalitu života. Pokiaľ napríklad používate výrobník rastlinného mlieka VEGAN MILKER, môžete si vyrobiť domáce vegánske nápoje na rastlinnej báze, ktoré zaručene neobsahujú laktózu ani mliečnu bielkovinu!

 

Citlivosť na lepok

(tiež známa ako celiakia alebo citlivosť na múku) je stav, ktorý je pre mnohých stále záhadou. Názov choroby neobsahuje slová „alergia“ alebo „neznášanlivosť“, preto sa často ponúka otázka: do akej skupiny možno toto ochorenie zaradiť? Odpoveď je jednoduchá a pritom zložitá: citlivosť na lepok je geneticky podmienené autoimunitné ochorenie, ktoré zahŕňa poškodenie sliznice tenkého čreva postihujúce črevné klky.

Problém spôsobuje bielkovina zrna obilnín - pšenice, raže a jačmeňa - respektíve jedna z jeho zložiek, gliadín. Telá mnohých ľudí tento proteín netolerujú, čo spúšťa autoimunitnú reakciu. Podstatou ochorenia je, že telo považuje gliadín za cudzorodú látku a vytvára proti nemu protilátky. Bohužiaľ tento proces poškodzuje nielen gliadín, ale aj bunky klkov tenkého čreva, čo vedie k ťažkej malabsorpcii.

V dôsledku citlivosti na lepok nie sú poškodené črevné klky schopné účinne absorbovať živiny, čo môže viesť k nedostatku vitamínov a minerálov, rovnako ako k brušným príznakom, chudnutiu a hnačke. Príznaky ochorenia môžu byť rôzne.

Stojí za odlíšenie citlivosti na lepok od alergie na pšenicu.

V prípade alergie na pšenicu vznikajú príznaky dráždivým pôsobením zrna na sliznicu a príznaky môžu pripomínať peľovú alergiu.)

Diagnostika a liečba citlivosti na lepok je zložitý proces, ktorý si vyžaduje odborný lekársky dohľad.

Bezlepková diéta nie je len diétna voľba, ale nevyhnutný krok pre tých, ktorí trpia týmto autoimunitným ochorením. Informácie a vhodné diétne zmeny sú nevyhnutné na liečbu ochorení a udržanie dobrej kvality života. Naše elektrické mlynčeky MOCKMILL sú vhodné na mletie mäkkých obilnín, tvrdých zŕn, korenia a strukovín. Zásadne vám prídu bezlepkové, takže pokiaľ v nich meliete iba bezlepkové potraviny, môžete lepok z jedálnička ľahko vynechať.

 

Či už ste vegetarián alebo vegán, alebo máte intoleranciu na laktózu či lepok, nevzdávajte sa lahodných desiat a radosti z pečenia a varenia! Získajte od nás najmodernejšie nástroje na prípravu jedálnička, ktorý bude vyhovovať vášmu jedálničku!

Podobné články na túto tému: