gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Paradajková omáčka a ďalšie pochutiny, na ktoré potrebujete pasírovač

2023. 08. 07.

Paradajková omáčka a ďalšie pochutiny, na ktoré potrebujete pasírovač

Čo je pasírovanie?

Pasírovanie je kuchynský proces, pri ktorom sa z potravín s hrubšími vláknami, ako je ovocie alebo určitá zelenina, vyrába trochu hustá šťava alebo dužina bohatá na vlákninu. Od pevnejšieho materiálu kostry oddeľujeme mäkkú, hodnotnú časť ovocia a zeleniny, väčšinou aj od šupky a semena, prípadne takto oddeľujeme z ryby menšie, vláknité kosti.

Vykonáva sa prelisovaním pripravenej zeleniny a ovocia cez dierované sito na to určené. Tým sa rozbije mäkká zásoba, teda dužina, a tým hrubšie nestráviteľné časti priľnú na site (to je odpad), zatiaľ čo cez neho pretekajú jemne štruktúrované, stráviteľné časti. Šťava, pyré alebo omáčka vyrobená z pasírovanej zeleniny a ovocia sa skladá z naposledy menovaných.
Pasírovanie je možné pomocou niekoľkých rôznych typov pasírovačov. V našej ponuke nájdete ručný, elektrický pasírovač a ich príslušenstvo!

 

Pasírovanie paradajok

Na slnku vyzreté, sladké, šťavnaté paradajky sú darom prírody. Okrem surovej konzumácie sa dá použiť najrôznejšími spôsobmi av rôznych podobách. Pasírovaním sa dá napríklad použiť ako surovina na nespočetné množstvo nebeských pokrmov!

Pasírované paradajky sú veľmi obľúbenou surovinou. Hustá paradajková omáčka robí z mnohých talianskych pokrmov naozaj chutných, ale možno z nej pripraviť aj paradajkovú polievku alebo paradajkovú kapustu.
Najlepšie je, keď si paradajkový pretlak urobíte doma, pretože si ho potom môžete dokonale tvarovať podľa svojej chuti. Stroje na pasírovanie paradajok sú vám k dispozícii, stačí si objednať ten najkrajší!

 

Výroba nektáru

Šťavy vyrobené z ovocia (alebo zeleniny), s minimálnym obsahom ovocia (alebo zeleniny) aspoň 50 %, obvykle vyrobené pasírovaním bohaté na vlákninu, sa nazývajú nektár. (Navyše sa názov nektár najčastejšie používa pre sladkú tekutinu obsahujúcu cukor, ktorú vylučujú rastliny a zbierajú včely.)

S pasírovačom TRE SPADE Easy Squeezy si aj vy môžete vyrobiť božský ovocný nektár!

Pasírovač TRE SPADE Easy Squeezy bol vyvinutý jeho talianskym výrobcom špeciálne na odšťavovanie zeleniny a ovocia. Ľahko sa používa (je možné ho rozložiť bez náradia), ušetrí vám veľa energie a veľmi ľahko sa čistí. Vďaka svojej liatinovej nadstavbe a rúrkovému rámu je masívny a pevný. Je vhodný na extrakciu nespočetných ovocných a zeleninových štiav. (Kliknutím sem zobrazíte úplný zoznam v užívateľskej príručke!)
Dodáva sa so štyrmi nerezovými sitami, každé s iným priemerom otvoru (0,5 mm; 0,8 mm; 1,5 mm; 2 mm). Návod na použitie vám pomôže rozhodnúť, ktorý z nich by ste mali použiť!
Nerezový dávkovač, záchytná miska a kryt proti vystreknutiu, rovnako ako slimák z potravinárskeho plastu navyše uľahčujú a zefektívňujú pasírovanie. Odporúčame tiež nadstavec mlynček na mäso TC-8 ECO alebo nadstavec mlynček na mäso TC-8 INOX a tiež našu lievik na zaváranie.

Prístroj sa dokonale hodí na výrobu vláknitej pitnej šťavy napríklad z jabĺk alebo broskýň, ale aj na výrobu pyré z červenej repy alebo povedzme fazule. A nezabudnite ani na šťavy, ktoré si môžete vyrobiť z čučoriedok, jahôd alebo napríklad ríbezlí!

 

Pasírovanie ostružín

Pokiaľ chcete s prístrojom pasírovať černice, odstráňte z plodov všetky drevnaté stonky! Okrem toho nemusíte nič ďalšie pripravovať!

Odporúča sa použiť najmenšie sito s priemerom otvoru 0,5 mm. Postačí jeden pasivačný cyklus a už budete mať hustú tekutinu. Môžete pridať ďalšie ingrediencie (cukor, citrónovú šťavu, šťavu z iného lesného ovocia) a máte božskú šťavu. Môžete ho ale použiť aj ako sirup alebo si dokonca vyrobiť nebeský sirup do malinovky.

 

Pasírovanie maliny

Blízkym príbuzným černice je malina, z ktorého si tiež môžete s pasírovačom TRE SPADE Easy Squeezy vyrobiť lahodný nektár. Na to musíte použiť aj sito s najmenším priemerom otvoru a tentoraz sa
odporúčajú 2 priechodové cykly.

Výsledok bude hovoriť sám za seba, je celkom isté, že si olíznete všetkých 10 prstov, či už túto hustú malinovú šťavu použijete v akejkoľvek forme!

 

Pasírovanie hrozna

Máte radi hroznovú šťavu? Urobte si ho sami doma! Pripravte si trsy bieleho hrozna tak, aby ostali len mäkké stonky, a potom môžete začať pasírovať!
Použite sitko s priemerom otvoru 0,8 mm a po jednom cykle je hotová dokonale hladká hroznová šťava, ktorú môžete ihneď piť! Ako ľahké je získať lahodné dúškami, že?

 

Pasírovanie cíceru

Pokiaľ si chcete vyrobiť hodvábny cícerový krém, bude sa vám hodiť TRE SPADE Easy Squeezy. Hrášok pripravíme varením, potom zlejeme šťavu. (Prípadne už vtedy môžete dochutiť napr. orestovanou cibuľkou alebo bazalkou.) Sitom s priemerom otvoru 0,8 mm prepasírujte a pokiaľ v ňom stále nájdete príliš veľa prebytočnej vody, spustite druhý cyklus tiež! Konečným výsledkom bude neuveriteľne lahodný a jemný krém, ktorý môže byť napríklad výbornou prílohou.

Ak chcete robiť falafel, musíte cícer pripraviť dôkladnejšie! (Najlepšie je, keď použijete čiernu cícer.) Musíte ju na 24 hodín namočiť s petržlenovou vňaťou, 1-2 strúčiky cesnaku, červenou cibuľou a 1 zázvorom, ak chcete. Pasírovanie potom môže začať pomocou sita s priemerom otvoru 1,5 mm. Oplatí sa zmiešať s prísadami používanými na dochutenie a prejsť tak 4 pasivačnými cyklami! V tejto chvíli bude mať cícerové pyré tú správnu konzistenciu a stačí z neho urobiť falafel - a potom ho celý zjesť!

 

Pokiaľ sa vám článok páčil, sledujte nás na Facebooku! A nezabudnite si zaobstarať pasírovač, aby ste si tento rok v lete (i) mohli urobiť nebeskú omáčku z čerstvých paradajok!

 

Podobné články na túto tému:

Čo bolo na stole na starodávnych hostinách?

2024. 04. 05.

Pokračovať v čítaní


Tajomstvo neapolskej pizze

2024. 03. 11.

Pokračovať v čítaní


3 rýchlé a jednoduché recepty

2024. 02. 07.

Pokračovať v čítaní


Kroky zavárania paradajok

2024. 02. 02.

Pokračovať v čítaní


Potraviny bohaté na vitamíny

2024. 01. 22.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty